szerda, március 21, 2018

Így támogatja a kormány a pénztárgépek cseréjét

2013. március 28., csütörtök

Ötvenezer forint támogatást ad az állam a pénztárgépek cseréjéhez az arra jogosult vállalkozóknak. Az ezzel kapcsolatos kérelmeket október 31-ig várja a NAV, és november 15-ig lehet a támogatást igénybe venni.

A kormány még korábban döntött arról, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal online rendszeréhez kötik az itthoni pénztárgépeket.

Ez történhet úgy, hogy a meglévő pénztárgépeket kiegészítik egy olyan technikai eszközzel, amely lehetővé teszi az adóhatóság online rendszerébe való bekötést, vagy pedig új gépet vesznek a vállalkozók a régi helyett.

Az érintett vállalkozók, vállalkozások száma eléri a 180 ezret, ezek részben a társasági adó alá eső és eva szerint adózó vállalkozások, illetve egyéni vállalkozók is vannak köztük – mondta szerdán a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály szerint kompenzációt azok a vállalkozások, illetve egyéni vállalkozók kaphatnak, akiknek az éves árbevétele nem éri el az 500 millió forintot, nincs adótartozásuk, nem állnak csőd- vagy felszámolási eljárás alatt, és nem alkalmaznak feketén dolgozókat.

A támogatás igényléséhez egy űrlapot kell kitölteni a NAV-nál. A hatóság megvizsgálja az adatlapot, és kiad erről egy igazolást a vállalkozónak, ami egy kódszámot tartalmaz majd. Ezzel az igazolással a vállalkozó felkeresi a pénztárgépet értékesítő céget, és az igazolással vásárolja meg az új gépet úgy, hogy a különbözetet kifizeti. Ezután a kereskedőnek kell majd a támogatás folyósításáért a NAV-hoz fordulnia.

A NAV megnézi, hogy a kódszámmal volt-e már eladás, és ha nem volt, akkor kiutalják a kereskedőnek a pénzt.

Forrás: HVG.HU

Bejelentkezés