szerda, március 21, 2018

A pénztárgépek többségét nyár közepétől csatlakoztatni kell az adóhatóság szerveréhez. Azon dolgozunk, hogy a törvényváltozás a lehető legkisebb áldozatot követelje Öntől!

Hamarosan csak olyan pénztárgépeket lehet majd használni Magyarországon, melyek összeköthetőek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerverével. A készülékek többségét legkésőbb 2014 június 30-ig alkalmassá kell tenni az online üzemmódra, vagy le kell cserélni egy olyan modellre, amely képes az adatok továbbítására.

Cserélni vagy átalakítattni?

Cégünk, a Bulgár DATECS pénztárgép, mérleg és POS termináljait forgalmazza. Ezen modelleket elégedett ügyfeleink országszerte használják.

A DATECS fejlesztői folyamatosan dolgoznak azon, hogy a korábban vásárolt pénztárgépek továbbra is használhatóak legyenek, és a törvényváltozások a lehető legkevesebb plussz költséget rójanak ügyfeleinkre!

Napokon belül rendelkezésünkre áll a DATECS hivatalos közleménye, mely alapján meg tudjuk majd mondani, hogy mely pénztárgép modelljeink lesznek átalakíthatóak az online üzemmódra és melyek azok, melyek sajnos cserére szorlnak.

AEE – azaz adóügyi ellenőrző egység

A közeljövőben megrendelhető és a jelenlegi pénztárgépek között a legnagyobb változást egy új részegység, az adóügyi ellenőrző egység jelenti. Ez az eszköz biztosítja a titkosított adatkommunikációt a NAV szerverei és a készülékek között.

Az ellenőrző egység a pénztárgép használat szinte mindegyik elemét folyamatosan rögzíteni fogja; a nyugtakibocsátás mellett a ki- és bekapcsolásról, az áramszünetekről, vagy a gyakorló mód használatáról is feljegyzéseket készít majd. A pénztárgépekbe épített új egység legalább egymillió bizonylat adatainak a tárolására lesz képes, ezért a jelenleg hasonló szerepet betöltő fekete dobozokra a jövőben nem lesz szükség.

Az AEE kommunikál a NAV szervereivel

Az egység által elmentett adatokat a NAV bármikor lekérheti majd, hogy szúrópróbaszerűen ellenőrizze a pénztárgép tulajdonosokat, ezért a készülékeknek, ahol erre lehetőség van, folyamatos kapcsolatban kell állniuk az adóhatóság szervereivel.

Az adatok továbbítására a rendszer a mobiltelefon hálózatokat fogja felhasználni, az ellenőrző egység mindhárom hazai szolgáltató hálózatához képes lesz csatlakozni. Abban az esetben, ha a pénztárgép üzemeltetési helyén ezek közül egyik sem érhető el, a felhasználók egyedi mentességet kérhetnek majd. Bár az online kommunikációra képes pénztárgépek használata akkor is kötelező lesz számukra, ha ezt megkapják, az AEE által rögzített adatokat csupán havonta egyszer, CD-n vagy DVD-n kell majd továbbítaniuk az adóhatóságnak.

Mentesség? Aligha...

Az egyedi mentességet a NAV csak abban az esetben adja majd meg, ha a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság igazolja, hogy a pénztárgépek üzemeltetési helyén valóban nem megoldható az elektronikus adattovábbítás, és úgy látja, hogy aránytalanul megterhelné az ezt elősegítő eszközök (pl. antennák) beszerzése a pénztárgépet üzemeltető vállalkozót.

Az akadozó, vagy nem megbízható mobil szolgáltatásokra hivatkozva nem lehet majd felmentést kérni az adattovábbítás alól. Az ellenőrző egység ugyanis az adatkapcsolattól függetlenül rögzíti az adatokat, és nagyobb csomagokban is képes továbbítani azokat, ha csak bizonyos időközönként érhető el a mobilszolgáltatás.

Állami Támogatás és az átállás költségei

Többször elhangzott hivatalos forrásból, hogy a készülékek cseréjére vagy átalakítására állami támogatást kapnak majd a vállalkozók, ennek az összegét azonban még nem határozták meg. Az átállás költségét ezért jelenleg nem lehet pontosan megbecsülni.

Határidők

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal március 20-án kezdi meg a forgalmazók által benyújtott kérelmek vizsgálatát.

Az új készülékeket legkorábban május elsejétől használhatják majd, az elektronikus naplóval nem rendelkező hagyományos pénztárgépeket pedig legkésőbb június 30-ig kell lecserélni, vagy felszerelni az ellenőrző egységgel.

Az elektronikus naplóval felszerelt pénztárgép rendszerek cseréjére vagy átalakítására ennél valamivel hosszabb haladékot adott a NAV, ezeket a jellemzően áruházláncok által alkalmazott eszközöket az év végéig lehet tovább használni. (Június 30-tól azonban az ilyen készülékek tulajdonosainak optikai adathordozón el kell juttatniuk a kiadott nyugták adatait a NAV címére).

Végül azok a vállalkozók, akiknek nem kötelező pénztárgépet használni, mégis alkalmaznak ilyen készülékeket a forgalmuk nyomon követésére, a legkésőbb a jövő év végéig használhatják a jelenlegi pénztárgépüket.

Mindezt mégis miért?

A NAV a kiépített rendszer segítségével a nem jogkövető magatartásra utaló mintázatokat keres majd a beérkezett jelentésekben, különböző adatelemző módszerek segítségével. Többek közt a napi zárások között eltelt időt, a forgalom dinamikáját, a vásárlások időbeli eloszlását, az értékesített tételek számát fogják vizsgálni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a gazdaság fehéredését, és az adóbevételek jelentős mértékű emelkedését várja a változásoktól.

Bejelentkezés